Ja sabem que per a fer una pel·lícula és molt important que la història que expliquem tingui interès. Però hi ha un altre factor que també és fonamental: els tipus de plans que utilitzem a l’hora de gravar-la.
Imaginem-nos, per exemple, una conversa entre dues amigues que feia molt de temps que no es veien. Una opció podria ser col·locar la càmera lluny de les actrius i gravar tot el diàleg sense cap tall en un Pla General. Una solució diferent, i potser més creativa, seria fer un Pla Contraplà. Així, veuríem a vegades la cara d’una de les amigues en Primer Pla i després la de l’altra, segons qui estigués parlant a cada moment.
Potser quan les dues amigues s’abracin, contentes d’haver-se retrobat, ens semblarà interessant fer un Pla Detall. La càmera, aleshores, ens mostrarà el més aprop possible les mans d’una de les amigues estrenyent amb força l’esquena de l’altra. D’aquesta manera, l’espectador que vegi després la nostra pel·lícula podrà empatitzar molt més amb l’emoció que vol transmetre la nostra història i interpretarà millor els sentiments dels personatges.
Aquest és només un petit exemple, però és cert que qualsevol directora o director de cinema pensa amb molta cura els tipus de plans que utilitzarà a cada escena, ja que això farà que l’acció adquireixi un o altre significat. Les opcions son infinites!
Els nens i nenes que fem els Tallers de Cinema volem ser també uns grans directors i directores. Per això hem fet en aquest primer trimestre un petit exercici per a comprovar com canvia el significat del que passa davant la càmera segons la perspectiva des que ho gravem. Així, de cara al segon trimestre, tindrem totes les eines necessàries per a fer una pel·lícula fantàstica.
A l’Escola del Mar ens ho vam passar molt bé pensant algunes escenes i els tipus de plans amb què ens agradaria gravar-les. Per això ens fa molta il·lusió que en veieu en petit tast.
So, càmera i acció!