Aquest curs 2020-2021 hem realitzat la tercera edició del Ha! Ha! Ha!, un taller en què reflexionem sobre els estereotips de gènere a través del cinema.
En aquesta edició han participat 4 escoles, produint un total de 10 curtmetratges d’allò més interessants i divertits. A l’escola Patronat Domènech hem pensat sobre els esports que es consideren de nens o de nenes, reivindicant que tothom que ho vulgui pot fer ballet o jugar a l’hoquei. També hem tractat els tòpics culturals que a vegades associem a les persones estrangeres, aprenent que no tothom segueix els comportaments del país d’on prové. En un altre dels curtmetratges, hem trencat l’estereotip que dicta quins jocs són per nens i quins són per nenes, tot inventant-nos anuncis en què les nenes juguen al FIFA i els nens, a nines. Podeu veure aquí els tres curts: “Els esports no tenen gènere”, “Notícies Kids” i “The ads”.
Aquest últim tema també l’hem tractat a l’Escola Sagarra, interpretant com una nena a qui li agrada jugar al Fortnite arriba nova a l’escola. També a l’Escola Sagarra hem parlat sobre la infantilització que sovint pateixen els preadolescents, en un curtmetratge on una mestra feia fer sumes facilíssimes a nens i nenes de 5è curs. També ens hem preguntat per què hi ha gent que pensa que, necessàriament, els nens sempre son més forts. Hem fet una competició i… sorpresa, han guanyat les nenes! Aquí podeu veure les tres pel·lícules: “Ni per nois ni per noies”, “Ja som grans” i “La igualtat”.
També una nena ha sigut la guanyadora de la competició que hem rodat a l’Escola del Mar. Un grup de nens que li havien demanat passar unes proves per poder ser amiga seva s’han decebut en veure que ella, finalment, preferia uns altres amics. En un altre curtmetratge, hem volgut canviar de perspectiva. Aquesta vegada, hem explicat els estereotips de gènere per part dels adults, quan una mestra infantilitzava a una nena que havia caigut. Us deixem el link d’aquests dos curtmetratges: “Amb esforç tot és possible” i “Pataplof”.
A l’Escola Lavínia ens hem capbussat dins d’un llibre per mostrar que llegir pot ser divertit. També hem fet un càsting en què ens demanaven que juguéssim “com nens” i “com nenes”. Ens hem revelat i hem jugat com més ens venia de gust a cadascú. Aquests són els resultats: “Els llibres s’han tornat bojos” i “Els càstings desastrosos”.
Finalment, podem dir que tots i totes hem après reflexionant sobre els tòpics, elaborant els guions i posant-los en pràctica a través de la càmera. Tot i haver de dur sempre posada la mascareta, creiem que hem pogut transmetre molta expressivitat a les nostres històries. Aquest any no hem pogut fer la projecció final en pantalla gran, com havíem fet en les anteriors edicions. En canvi, hem fet una projecció online, en streaming. Així, hem pogut veure tots alhora el resultat de les nostres pel·lícules.
Us anunciem que ja hem obert les inscripcions pel curs que ve. Si voleu acompanyar-nos en aquesta aventura, no dubteu en apuntar-vos-hi enviant-nos un mail a tallers@digitalfilms.cat!